Töriblogger

Töriblogger

„Harcos, szerzetes, paraszt, na meg a krónikás, aki elmeséli a történetüket” - Zsoldos Attila - Az Árpádok és alattvalóik 896- 1301

2017. május 06. - Berkes Márton, Töriblogger

az_arpadok_es_alattvaloik_896-_1301.jpgZsoldos Attilát Magyarország egyik legjelentősebb középkortörténészének tekintik. 1985 óta számos könyvet, cikket és egyéb publikációt adott ki, elsősorban az Árpád-kor társadalmát kutatva. Számomra írásainak legjellemzőbb vonásává a közérthetősége vált. A középkori oklevelek alapján feltérképezni a középkori társadalmi csoportokat, annak minden árnyalatával nem is egyszerű feladat. A témáról 1997-ben megszületett egyik nagyobb összefoglalója, Az Árpádok és alattvalóik, 896-1301, amely az Árpádkor történetének bemutatását tűzte ki célul, de a társadalmi folyamatokat állítva a középpontba.
Az első fejezetek foglalkoznak azokkal a körülményekkel, amelyekből a jelenlegi ismereteink vannak a korszakról.

Így támaszkodunk elsősorban a különféle krónikákra, törvényekre, oklevelekre, a Kárpád-medence világára, és az itt élő népekről ismert tárgyi leletekre. Miután a szerző dióhéjban bemutatja a korszak fontos eseményeit, a hierarchiában felülről lefelé bemutatja a társadalom szereplőit. Hamar kiderül az olvasó számára, hogy az uralkodói csoport nem csupán a királyt jelenti, hanem a királyné, a hercegeket és hercegnőket. Mindegyikük kap egy-egy fejezetet, bemutatva számos példát a különböző életutakra. Hasonlóan komplexen mutatja be a fő- és köznemesek világát, később pedig az Árpádkor végére jellemző oligarchia is megkapja a saját fejezetét.  Ezt követően tárul fel az olvasó előtt a papság, a szerzetesek és a kereskedők világa. Külön öröm, hogy a Magyar királyságba érkezett keletről és nyugatról érkezett idegenek világát is külön fejezet taglalja, meglehetősen izgalmasan. Az utolsó fejezetben a közemberek, vagy jobbágyságváltozó társadalmi alakulása kerül elő.
Zsoldos Attila könyvét olvasva nem csalódhat az olvasó, valóban közérthetően és tisztán mutatja be a kor társadalmát. Ugyan vannak hosszú és olykor kacifántos összetett mondatok, amelyek kihívást jelentenek, ugyanakkor vitán felül áll, hogy a könyv óriási segítség, elsősorban az olyan egyetemi hallgatóknak, akik éppen alapképzésen tanulják az árpád-kor társadalmát. Az Osiris által kiadott Magyarország Története 895-1301 mellett tökéletes kiegészítő irodalom a tanuláshoz.

Berkes Márton

A bejegyzés trackback címe:

https://cong.blog.hu/api/trackback/id/tr5412485545

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

süti beállítások módosítása