Töriblogger

Töriblogger

Mennyei Királyság

2016. október 05. - Berkes Márton, Töriblogger

mennyei_kiralysag.jpgRidley Scott nevét általában összekötik a nagyszabású, nagy költségvetéssel elkészített háborús-kosztümös kalandfilmekkel. A rendező, aki az Alien első részével szerzett hírnevet, leginkább 2000-től kapott komoly figyelmet Gladiátor című szuperprodukciójával, ami 2001-ben öt Oscar-szobrot zsebelt be. Megszakításokkal ugyan, de folytatta a nagyszabású filmek készítését az évtized során. 2001-ben jött a Hannibál és A sólyom végveszélyben. A Mennyei Királyságot Ridley Scott 2005-ben készítette el, de már sok éve készült egy keresztes háborúval foglalkozó film elkészítésének ötletével. Mert bizony a Mennyei Királyság egy vérbeli kosztümös kalandfilm, aminek a cselekménye a Szentföldön játszódik a XII. század második felében. Azóta több kiemelkedő filmet is készített Ridley Scott, mégis a legtöbben ezt tartják legnagyobb filmjének.
A történet főhőse Balian (Orlando Bloom), a kovácsból lett nemesember, aki földet örököl apja által a Szentföldön. Mialatt igyekszik felvirágoztatni birtokát, ahol egyaránt békében élnek a keresztények, a zsidók és a muzulmánok, a királyságot eléri a háború, mivel a keresztes lovagok zaklatják a muzulmánokat, kifosztják a karavánokat. Balian belecsöppen ebbe a világba, ahol intrikák és pártharcok belülről bomlasztják a keresztény Királyságot, mialatt a szaracén seregek, élükön vezérükkel, Szaladin szultánnal támadást intéznek. A filmben Balian adja az erényes lovag karakterét, aki a védtelenek megvédésére teszi fel az életét.
A film komoly színészgárdával (Liam Neeson, David Thewlis, Csokas Marton, Jeremy Irons, Edward Norton, Brendan Gleeson és Eva Green) nagy és látványos csatajelenetekkel, bonyolult karakterekkel és persze jó cselekménnyel rendelkezik. Orlando Bloomé a főszerep, ugyanakkor a cselekmény javát nem ő, hanem a körülötte lévő személyek formálják. A film emellett nem kis mértékben érinti a Közel-keleti konfliktust. Ideológiai téren szinte semmi nem változott az évszázadok alatt, a Szentföld akkor is, most is vallásháborúk helyszíne.
A film forgatása is hatalmas munkát jelentett. A jelmezeket Indiából, Thaiföldről és Kínából rendelték, 3000 pajzsot készítettek 2 hónap alatt, 12-15 ezer jelmezt és minden egyes jelmez 13 15 egyedi alkatrészből állt. 2500 ember számára készítettek fegyvereket, 250 számszeríj, 20 ezer nyílvesszővel és kivételesen sok 1200 zászlót használtak - ez utóbbiakat Spanyolországból is, Angliából is, Indiából és Marokkóból is rendeltek. Csak a zászlók 250000 dollárba kerültek. A francia faluban játszódó jeleneteket Spanyolországban vették fel.  A színészeket elvitték megtanítani a fegyverkovácsolásra, lovaglásra és a korabeli fegyverekkel való vívásra. A forgatás nehéznek bizonyult, mert nagyon fegyelmezett ütemben és szinte folyamatosan 400 emberrel forgattak egyszerre. A helyszíneket Spanyolországban (4 helyszínen -  Ayerbe, Palma de Rio, Segovia és Sevilla) és Marokkóban vették el. Ez utóbbi országban 3000 statisztát alkalmaztak. Érdekesség, hogy Jeruzsálem ostromának jeleneteinél valóban, emberi erővel hajtott ostromgépeket készítettek a filmhez és azokat használták. Tehát a 18 méteres ostromtornyok nem csak részben készültek el, vagy odaanimált effektek lettek voltak. A zenét Harry Gregson-Williams szerezte.
Azok, akik egy este egy komoly, nagyszabású háborús-kalandfilmet kívánnak megnézni, azoknak jó szívvel ajánlom a Mennyei Királyságot, de akik egy picit többet kívánnak és sokkal inkább érdekli őket a kor politika- és hadtörténete, azoknak mindenképp a rendezői változatot érdemes megnéznie.

Berkes Márton

A bejegyzés trackback címe:

https://cong.blog.hu/api/trackback/id/tr4111769049

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

süti beállítások módosítása