Töriblogger

Töriblogger

Katrina – Az újságírók egy el nem mondott története

2016. november 29. - Berkes Márton, Töriblogger

katrina-2.jpg

Amíg az Oscar díjjal jutalmazott Spotlight című film megmutatta az újságírók erőfeszítéseit az igazság felderítésére, ugyanennyire fontos a riporterek, tévések, és híradósok feladata, hogy megfelelő időben és helyen, pontosan tájékoztassák az embereket rendkívüli állapotok esetén, így például háborús zónákban, vagy humanitárius katasztrófák esetén. 2005-ben, a Katrina hurrikán tombolásakor a WDSU csatorna híradósai pontosan ezt a feladatot látták el, vállalva az ezzel járó kockázatokat. Egyes társaik 12 órán keresztül elérhetetlenek voltak, omlásveszélyes épületekben rekedtek, vagy a hurrikán közelében, az utcán folytatták a tájékoztatást.

katrina-4.jpg

A hurrikán közeledése
A hurrikánok viszonylag gyakran érik el Florida partjait, a legtöbb nem okoz túl sok kárt. A Bahamákon keletkező hurrikánok legtöbbje ugyanis a partot érve lecsendesedik. A 2005. augusztus 23-án keletkező Katrina azonban a Mexikói-öböl feledt 25-re felerősödött, ekkor vált 3. fokozatú hurrikánra a maximális 5 skálájú értékelésből. Ekkor nevezték el Katrinának a hurrikánt. Augusztus 26-ra, pénteken már a Louisiana-i meteorológiai szakértők jelezték, hogy a Katrina gyors ütemben közeledik New Orleans városa felé. Ekkor azonban még nem történt szervezett óvintézkedést. A legtöbben úgy vélték, a hurrikán nem fog jelentős károkat okozni, csupán egy nagyobb, viharosabb hurrikánról van szó, ezért megelégedtek azzal, ha a hurrikán tombolásáig otthon vannak és előtte megszerzik a léthez szükséges eszközöket. De önkéntes alapon már ekkor létesítettek evakuációs pontokat. Másnap azonban megváltozott a helyzet. A Katrina lecsapott Floridában, ennek erőssége pedig már az előző előrejelzéseket is túlszárnyalta. George W. Bush elnök ezen a napon hirdette ki a szükségállapotot Louisiana, Alabama és Mississippi államokra, hiszen ekkor már az Országos Meteorológiai Intézet (National Weather Service) jelezte, hogy az érintett terület több napra is lakhatatlanná válhat, így az állam kormányzói is intézkedéseket vezettek be a lakosság evakuálására.

katrina-1.jpg

Felkészülés
A megváltozott körülmény a médiára is hatott. A nagy, országos hírcsatornák megfelelően tájékoztatták a lakosságot a Katrina hurrikán közeledéséről, a hatóságok erőfeszítéseiről, a várható következményekről. Ezek a csatornák elsősorban a nemzeti szempontokat vették figyelembe. Azonban a WDSU csatorna, aminek székhelye New Orleans-ban volt, már a kezdetektől azt a célt határozta meg, hogy elsősorban a helyi lakosságot tájékoztassa. Ennek megfelelően a csatorna híradós részlege kiküldte tudósítóit a város egy-egy szektorába, hogy onnan továbbítsák az információkat. Anzio Williams, a híradós csoport igazgatója látta el ennek megszervezését. A legfontosabb területeket egy-egy csapat vállalta, de az a korlátozott létszám miatt változott, hogy ezek hány főből álltak.

katrina-csoport.jpgA WDSU riporterei: Anzio Williams, Fletcher Mackel és Heath Allen

Camille Whitworth a város egyik forgalmas intézeténél, az Ochsner Kórháznál tudósított, Fletcher Mackel a Jefferson Parish-ból jelentkezett, amely az egyik forgalmas kiutat jelentette a városból, ikertestvére, Travels Mackel és Ed Reams pedig a Superdome-ból, a város nagy sportcsarnokából tudósítottak. Itt 20. 000 főt fogadtak be, akik nem tudtak elmenekülni a városból, és az önkormányzat számukra 3 napra elegendő élelmet és vizet szállított.  Tom Fitzerald fotós és Heath Allen tudósító a St. Bernard Parish felől jelentkezett be. Ez a terület volt, ahol a legjelentősebb károkat jósolták, mivel a körzet a Pontchartrain-tó partja mentén terült el, ezért esélyesebbnek tartották a víz alá kerülését, mint a többi körzetnél. Persze utólag kiderült, maga a város 80%-át érte el az ár. A központban csupán néhány stábtag, maga Williams és Norman Robinson, híradós műsorvezető maradt, hogy a tájékoztatást megszakítás nélkül folytathassák.
Szombat estére a hurrikán ereje megkétszereződött, mialatt több százezren hagyták el New Orleanst, körülbelül 20 000 ember a Superdome-ba menekült, de legalább 30 000 maradtak otthon, fizikai egészségük vagy anyagi körülményeik hiányában.
Vasárnap ugyan még nem érte el a Katrina New Orelans-t, de egyre több jel utalt arra, hogy az előzetes számításoknál is súlyosabb lehet a hurrikán pusztítása. A hurrikán 5-ös erősségűre növekedett, és megindult a Mississippi folyó torkolatához. Ez azzal fenyegetett, hogy New Orleans-t nemcsak a hurrikán, de ezzel egy időben árvíz is fogja súlytani. A várost védő gátnál Ed Reams is megerősítette, hogy az valószínűleg nem fogja tudni magát tartani a hurrikán erejével szemben, ezáltal pedig az elárasztott lakóházak akár hónapokig lakhatatlanná válhatnak.
Hajnalra minden tudósító elfoglalta helyét az adott körzetben. Az üzleti negyedben álló WDSU-központ jeladói megrongálódtak, így több körzettel elvesztették a kapcsolatot. Hiába küldtek először ki technikusokat, hogy hárítsák el a hibát, a csatorna vasárnap estére határozott arról, hogy a központot áthelyezik nyugatra, Jacksonba, amelyet nem érint a hurrikán.

katrina-5.jpgTöbb mint 20 000 ember menekült a Superdome-ba. A hurrikán megérkezte után gyorsan romlottak a körülmények.

Az a bizonyos kritikus 12 óra

Augusztus 29-én, hétfő reggel a Katrina elérte New Orleans-t, és ahogy számítani lehetett rá, először St. Bernard területét érte el, ahol Heath Allen és Tom Fitzerald is tartózkodott. Annak ellenére, hogy hamarosan megszakadt a kapcsolatuk a külvilággal, folytatták a filmezést és a tudósítást. A körzet kormányzati épületében vészelték át a vihart, további száz sorstársukkal együtt. A 12 órás hurrikán tombolása alatt az épület 1. emeletéig betódult a víz. Ekkor Allen-ék éppen az utcán tudósítottak. Annak köszönhették, hogy nem vitte el őket az ár, hogy a betóduló víznyomás őket is az épületbe sodorta.
Helena Moreno híradós a város egyik nagy, emeletes szállodájából tudósított, ami tipikusan megszenvedte azokat a károkat, amelyeket a többi épület is a hurrikán során. Elment az áram- és vízellátás, az erős szél betörte az ablakokat, és a tetőrész és megrepedt. Így a víz már nemcsak alulról, de felülről is szabadult be az épületbe.
A Superdome-nál Ed Reams egyike volt a tévéseknek, aki szemtanúja lehetett, hogy a sportcsarnokban elmegy az áram és légkondicionálás, majd a hurrikán az épület tetejét is megrongálja, amely miatt kezdett felülről is beszivárogni a víz.
Mindez alatt a WDSU központjára irreális csend ereszkedett. A külvilággal kapcsolatot elvesztették az ott dolgozók, akik száma már amúgy is kevés volt. Anzio Williams volt egyike az ott maradtaknak, és ő is csupán sms-en keresztül kapta az információkat a helyszínen lévő kollégáitól.
Hétfő délutánra, maga a hurrikán továbbállt, így a legtöbb riporter biztonságban vissza tudott térni a WDSU központjába. Az érkezettek és a központban várakozókat is fokozatosan a megkönnyebbülés érzése kerítette hatalmába, hiszen, mint kiderült szinte mindenki épben vészelte át a hurrikánt. Utoljára Heath Allen és Tom Fitzerald érkezett vissza a stúdió központjába – 12 órával az elindulás után. St. Bernard-ból mentőcsónak hozta ki őket és a többi bajbajutottat.

katrina-6.jpgA Superdome környékén hatalmas károkat okozott a Katrina

A hurrikán után

Miután a hurrikán végigsöpört New Orleans-on, hamar nyilvánvalóvá vált, hogy a város 80%-a víz alá került. Csupán az üzleti központ egy része és a francia negyed maradt száraz terület. A legnagyobb károkat nem maga a hurrikán okozta, hanem a hurrikán által megrongált gát, amely átszakadt. Egy 2005. októberi statisztika szerint a katasztrófa 700 ember életét követelte.
A hurrikán után több riporter is csatlakozott a mentőegységekhez. Travers Mackel Gentilly-ben csatlakozott az egyik mentőcsónak legénységéhez. Itt a felszín felett 10 méterre lévő autópálya-hidat használták csónakkikötőnek, mivel a víz 5 méter mélységűre duzzadt. Hasonló volt a helyzet St. Bernard-ban is, ahol Heath Allen Fitzeralddal szintén csatlakozott egy mentőcsónak egységhez, miután kijutatták őket a kormányzati épületből. Végig forgattak a mentésről, amíg egy helikopter végül el nem szállította őket a WDSU-központba.

 katrina-11.jpgTöbb száz önkéntes segített az otthonaikban rekedteken

A hurrikán után vált még jelentőssé a tévéközvetítés. Számos családtag és ismerős nem tudott hozzátartozói hollétéről. A WDSU tévései újra kimentek a terepre, de most azért, hogy segítsenek a bajbajutottakon. A televízión keresztül lehetőség nyílt, hogy az emberek közölhessék, hogy jól vannak, és információt adhassanak azokról, akiket keresnek. Az elkövetkező hetekben a tévések igyekeztek minél több embert rögzíteni. Az önkéntesek nemcsak a mentésben, de a tévések munkájában is segítettek. Ezen kívül Norman Robinson vállalkozott arra, hogy a saját házán keresztül nyújtson betekintést, hogy a hurrikán milyen károkat okozott az otthonokban.

katrina-norman_robinson1.jpgNorman Robinson, amikor először járta körbe a házát a hurrikán pusztítását követően

Több mint tíz évvel a Katrina-katasztrófa után New Orleans egyes körzetei még mindig nem épültek újjá, így például Gentilly körzete. A WSDU egykori riporterei hiába hívták fel a figyelmet, és hívják fel erre a tényre ma is. Az egyik legsúlyosabb károkat szenvedett körzetbe, Lower Ninth Ward-ba a lakosság csupán 34%-a tudott visszaköltözni. Mivel ezekben a kerületekben a lakosság fekete része élt, az újjáépítés elmaradása csak tovább fokozza ma is az etnikai feszültségeket az Egyesült Államokban. Ugyanakkor új árvízvédelmi rendszer épült ki New Orleans körül, amely a remények szerint erősebb védelmet jelent majd egy újabb, pusztító hurrikán ellen.

katrina_travers_mackel_es_helena_moreno.jpgTravers Mackel és Helena Moreno megrendülten figyelik a hurrikán okozta pusztulást.

A New Orleans-ban tudósító riporterek, az újságírók és a többi tévés alkalmazott 2005 nyarán nem egy tényfeltáró munkát végzett, nem hívta fel a figyelmet új információkra, és nem is változtatta meg a világot, mégis az egyik legfontosabb feladatot látták el a katasztrófa idején: tájékoztatták a lakosságot, és morálisan támogatták a bajbajutottakat. Csak bízhatunk benne, hogy ez a fajta hozzáállás másokhoz, természetes módon mindenkiben benne van.

Berkes Márton

A bejegyzés trackback címe:

https://cong.blog.hu/api/trackback/id/tr2612008938

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

süti beállítások módosítása